Houbové biftečky

17. dubna 2008 v 20:04 |  Maso - to je ten nejdokonalejší pocit!
Znáte tu písničku od Buty?
"Maso, to je ten nejdokonalejší pocit..."
Ano, je. Zvláště, pokud se jedná o pořádný libový kus masa s pikantní všeobjímající omáčkou...
  • pořádný kus libového vepřového masa - kotleta, plec
  • hořčice
  • olej
  • šťáva z půlky citrónu
  • směs oblíbeného koření a sůl
  • hrst sušených hub
  • dvě lžíce hladké mouky
  • horká voda
Pozor, vzhledem k nutnosti naležení masa začněte připravovat aspoň večer dopředu! Maso si nakrájejte na přiměřeně tlusté biftečky a přes igelitový pytlík rozklepejte. Přebytečný tuk raději odkrojte - nebo aspoň bifteček nakrojte, aby se nezkrabatil. Nejlépe do plastové nádoby s víkem si připravte marinádu (podle množství masa) - olej, hořčici, citronovou šťávu a sůl smíchejte na kašičku. Přidejte oblíbené koření - nebojte se experimentovat a smíchat více druhů dohromady! Klasika je černý a bílý pepř. Není špatné koupit barevný pepř v celých kuličkách a ty pak je trošku rozklepat, aby zůstaly větší kousky. Výborné jsou směsi na steaky, grilovací koření... V létě se dají použít bylinky ze zahrádky, zkuste i sušené italské nebo provensálské bylinky. Zalovte v ledničce pro sójovou, rybí nebo chilli omáčku. Fantazii se meze nekladou, ale je lépe držet se hesla všeho s mírou. Takto připravená marináda na maso se dá využít i pro letní grilování. Plátky masa v ní důkladně obalíme, zakryjeme víkem a uložíme do ledničky.

Moje babička si takhle připravuje bifteky i dva týdny předem. Finta je v tom, že plátky masa na sebe upěchujeme do jedné roviny a zalijeme olejem tak, aby nad ním byla aspoň centimetrová vrstva. Tím zabráníme přístupu vzduchu a maso se nezkazí, nehledě na to, že vstřebá všechy vůně a chuti a úplně se rozplývá na jazyku.

Na pánvi si rozpálíme olej a plátky masa opékáme na středním plameni. Kdyby se na dně náhodou objevily přípečky, nebojme se trochu podlít vodou. Když jsou biftečky propečené, odložíme je a snažíme se udržet v teple. Výpek na pánvi doplníme zbytkem marinády, zaprášíme moukou a přilijeme horkou vodu. Vše rozmícháme na hnědou omáčku. Pak přidáme do horké vody předem namočené sušené houby a ještě chvíli povaříme.
Biftečky na talíři poléváme omáčkou. Podáváme s libovolnou úpravou brambor - třeba domácíma hranolkama.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kolíček kolíček | E-mail | Web | 20. dubna 2008 v 23:55 | Reagovat

Tedy vaše babička je šikula, jestli jste po ní (zdá se že jo), to se pak "hladovýmu jiřinkovi" nedivím, že si vás pořád tak chválí :o) Zdravím!

2 olu olu | Web | 22. dubna 2008 v 21:01 | Reagovat

Och, díky za ta krásná slova :-) jo, babička je borka, a když od známých dostala jako pozornost srnčí maso...to byly biftečky! :-D

3 hladový_jiřínek hladový_jiřínek | 1. května 2008 v 22:05 | Reagovat

Kua lidi, neštvěte mě, víte, co to je tady mít už jen červené fazole a tuňáka, ale udělal jsem si ho s nivou, kečupem, chilli a bylo to docela dobré, jenže tohle číst, to je prostě utrpení:(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama