Dalamánky

27. května 2008 v 17:47 | Olu |  Slané pečení
To jsem si tak jednou vykračovala po obchůdku se zdravou výživou a z náhlého popudu jsem za velmi lidovou cenu 14 Kč (v době, kdy obyčejná mouka stojí i 15 korun) koupila kilové balení celozrnné žitné mouky. Na internetu jsem pak hledala recepty a zvolila mezi nimi tenhle.
Nicméně, chlebík se nakonec proměnil v ochucené dalamánky. K postupu mám po vyzkoušení několik výhrad - i přesto jsem s výsledkem mé snahy spokojená.
Tedy: nejdříve jsem si do 100 ml vlažné vody rozdrobila droždí, rozmíchala s troškou cukru a nechala odstát. Autor receptu uvádí, že stačí nechat prokvasit 5 minut, ale příště bych si kvásku tak na půl hodiny nevšímala.
Pak jsme odvážila 150 g hladké a 400 g celozrnné žitné mouky, prosila do mísy spolu se lžící soli a přidala kmín. Přilila jsem kvásek a 200 ml vody se lžící octa. S těstem jsme nejdřív bojovala vařečkou, ale vzhledem k jeho hustotě mi to moc nešlo - přišel na řadu vál a ruční hnětení. Nebylo třeba podsypávat moukou, těsto mělo nelepivou hladkou konistenci a práce s ním byla nádherně uklidňující.
Vznikl mi takovýto pomilováníhodný bochánek :-D.
Ten jsem vrátila do mísy, přikryla utěrkou a nechala při pokojové teplotě 2 hodiny kynout. Propříště bych dobu kynutí též prodloužila - jak říkal můj všeznalý děda, těsto by mělo nabýt aspoň dvakrát!
Těsto jsem rozdělila na tři díly. Jeden už jsem pouze prohnětla, vytvarovala dva dalamánky, shora dvakrát nařízla a položila na plech vyložený pečícím papírem.
Druhý díl těsta jsem malinko rozplacatila, doprostřed dala na kolečka pokrájené odkapané plněné olivy a zapracovávala. Olivy ale bohužel zůstaly stále dost vodové, bylo potřeba podsypat (hladkou) moukou. Nakonec se mi ale také podařilo vytvarovat dva olivové bratříčky :-)
Třetí várka těsta byla ochucena sušeným granulovaným česnekem, sušeným oreganem a bazalkou. Tentokrát žádná kozistenční změna nenastala :-) Dalamánky skončily naříznuté na plechu vedle kamarádů.
Chvilku jsme je ještě nechala nakynout, pak jsem je potřela slanou vodou (lžička soli na 300 ml vody), neochucené posypala kmínem a solí, česnekové pouze solí a olivové nechala jen tak.
V na 250°C vyhřáté troubě, na jejímž dně stál kastrólek s vodou, jsem pekla 15 minut. Pro příště bych dobu prodloužila tak, aby povrch dalamánků začal hnědnout.
Poté jsem vytáhla z trouby, pomazala slanou vodou a vrátila zpět. Teplota byla snížena na 160°C.
Pekla jsem další skoro hodinu. Chce to po očku hlídat, aby se nám chlapečci moc nevybarvili :-)
Po vytáhnutí z trouby ještě horké naposledy potřeme slanou vodou a necháme chladnout.
K fázi vychladnutí u nás nějak nestihlo dojít... S babičkou a dědečkem jsme se na dalamánky vrhli a ochutnávali... A ochutnávali...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hladový Jiřínek Hladový Jiřínek | 27. května 2008 v 21:51 | Reagovat

Jeee tak to bude ono, už se těším, až to dovezeš, mmm :-*

2 kolíček kolíček | E-mail | Web | 29. května 2008 v 15:34 | Reagovat

a to byli ti dalamánci tak malinkatí nebo má ten pán tak velkou pusu? :o)) jestli on to není ten děda co umí míchat gin do kovova...:o) Chleba ani dalamánky jsem zatím nezkoušel, je to na mě už vysoká kuchařina, ale furt se odhodlávám...

3 olu olu | Web | 29. května 2008 v 19:59 | Reagovat

ano, to je TEN děda! A jí necelou půlku dalamánku, proto to vypadá tak maličké :-)

Po ozkoušení přísahám, že na chlebu není nic těžkého. Rozhodně se není čeho bát, zvládne to i malé dítě! Jen to chce víc času - kynutí, hnetění a pak hlídat troubu... To je jediná nevýhoda.

4 hladový jiřínek hladový jiřínek | 11. června 2008 v 16:57 | Reagovat

byly moc dobré i s tím domácím másílkem;)

5 mlxlsycbxge mlxlsycbxge | E-mail | Web | 26. dubna 2009 v 1:06 | Reagovat

Hz6FBM  <a href="http://luqzbebkvqva.com/">luqzbebkvqva</a>, [url=http://azoirlobsiun.com/]azoirlobsiun[/url], [link=http://oyvzwltqjqik.com/]oyvzwltqjqik[/link], http://tfaqkkrzqruq.com/

6 kfojnt kfojnt | E-mail | Web | 4. května 2009 v 9:19 | Reagovat

xwiAx3  <a href="http://mkqtymrshiym.com/">mkqtymrshiym</a>, [url=http://sskxxgtlokug.com/]sskxxgtlokug[/url], [link=http://shuhxxwdjtid.com/]shuhxxwdjtid[/link], http://hdmcjvkliwhs.com/

7 credit loans credit loans | E-mail | Web | 16. srpna 2011 v 11:35 | Reagovat

Houses and cars are not very cheap and not everybody is able to buy it. But, mortgage loans are created to support different people in such cases.

8 Ladis Ladis | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 21:06 | Reagovat

Docela jsem o tom četl a souhlasím s tebou....

9 anonym anonym | 30. ledna 2012 v 7:45 | Reagovat

kolik droždí

10 anonym anonym | 30. ledna 2012 v 7:46 | Reagovat

Jako recept dobrý opravdu poěkně napsané ale kolik droždí si mám asi vyčíst z ruky.

11 brides mothers dresses brides mothers dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 10:26 | Reagovat

I like this website and it has given me some inspiration to succeed, so thanks. =)
http://www.elsedress.org

12 bridal plus size dresses bridal plus size dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 10:34 | Reagovat

Children love our math games and numerous kids play our math online games every single day. Our collection of math games contains classics as well as new, unique, and modern online games.
http://www.isdress.org

13 fake tag watch fake tag watch | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 2:03 | Reagovat

I like the blog too much. Keep working on it.
http://www.watchescan.org/Tag-Heuer.html

14 iwc skeleton replica iwc skeleton replica | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 3:39 | Reagovat

A. When you're eating a watermelon!
http://www.begwatches.net

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama