Tiramisu

20. listopadu 2008 v 17:11 | Olu |  Sladké pečení
Moje premiéra. Tolik jsem o tom slyšela. Kolik diskuzí na internetu jsem četla. Ten věčný spor - náhražky nebo originál? Dokonce si ani nepamatuji, kdy jsem "to skutečné" jedla. Nejspíš nikdy. V kavárnách taky bývají všelijak "šizené". Mamka ho dělá z ricotty. Taky moc dobré. A já?

Snad jsem trošku úchylná, ale v supermarketech nikdy nezapomenu nakouknout do "zlevněného koutku" s potravinami těsně před koncem záruční doby. Je to ideální způsob, jak si za levný peníz pochutnat na něčem ekluzivním, co si za studentský rozpočet normálně dovolit nemůžete:-) tentokrát měli v rakouském Sparu mascarpone, originál Itálie, za nádherné 2 ojra za 500g. To je skoro zadarmo:-))


Ta chuť byla úžasná! Úžasná hutnost čerstvě nadojené smetany... Chuť venkova... Snad bych byla schopná to sníst jen tak.

Příprava tiramisu je tak jednoduchá, až mě to samotnou zaskočilo. Prosím, aby případní taliánofilové brali ohled na můj recept a nerozčilovali se nad neitalskými surovinami.

Celý kelímek mascarpone jsem smíchala s jednou kysanou smetanou (15 % tuku, 180 g) a s odhadem 2 lžícemi rumu (tedy tuzemáku). Moučkového cukru jsem dala taky podle chuti - obecně nemusím přeslazené dezerty a navíc jsem počítala s cukrem na piškotech. Pěkně prošleháme.

Na dno vhodné nádoby, nejlépe hranaté mísy (já měla po ruce jen pekáč z varného skla...) naskládáme na dno cukrářké piškoty tak, aby ho pěkně zaplnily. Pěkně pomažeme krémem, snažila jsem se ho napasovat i do spár mezi piškoty. Vrstvička by měla být vyšší, aby se do ní dala zatlačit další vrstva piškotů (u které jsem skončila, poněvadž krému ubývalo:-)).

Druhé piškotky též pomažeme krémem až do jeho úplného vyčerpání :-)) Posypka hořkým kakaem je nezbytná!

Pak už jen zbývá počkat nejméně do druhého dne, aby se piškotky nasákly (povedlo se) a vytvořili kompaktní hmotu (nepovedlo se). A pak - mňam mňam mňam!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 pan kolíček pan kolíček | E-mail | Web | 20. listopadu 2008 v 22:56 | Reagovat

Krása a nádhera!

a) už vidím tu nadšenou krávu, jak odstřikuje do kelímku - měla jste to "sežrat" jen tak - co se s tím dál patlat...

b) kulatý nebo hranatý - není to nakonec jedno? Stejně mám pocit, že je to v cukrárnách hranatý jen kvůli lepšímu skladování

c) žádnému a žádné z mých známých se nikdy nepodařilo vytvořit" kompaktní hmotu, já sám z toho vzteky vždycky teču jak ten dezert - ale stejně pak ten talíř lžičkou vydřu skoro durch

d) mňam mňam je celej článek a fotečky - bohužel nemám zrovna v kredenci nic sladkýho, jdu si máznout sádlo na chleba - taky dobrý :o))

Moc zdravím a přeji spokojený bydlení v brněnským bytečku

2 olu olu | Web | 24. listopadu 2008 v 14:47 | Reagovat

Jé, děkuju za tu chválu, pěkně mě to povzbudilo!

Přemýšlela jsem nad tím, že když mají ty cukrářské

piškoty tak debilní tvar, že v té zúžené části mezi nima

je díra jak do pekla, že to vlastně ani nemůžu držet

pohromadě! K tomuto účelu by tvarově odpovídaly tak

rakvičky :-D ale hlavně že je to moc, moc dobré!

3 pan kolíček pan kolíček | E-mail | Web | 6. prosince 2008 v 8:30 | Reagovat

Teď jsem si všimnul té fotky s flaškou rumu - vy jste Patriot! :o)) Nedávno jsem tuto značku koupil ve špáru a ještě neotevřel, tak jsem zvědav!

4 tessa tessa | E-mail | 17. ledna 2010 v 21:49 | Reagovat

skoda ze utratite tolik penez za mascarpone a pak to vubec neni tiramisu....a to uz stacilo jen malo...zloutky do mascarpone, snih z bilku a do kavy namocene piskoty

5 cheap flower girls dresses cheap flower girls dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 11:02 | Reagovat

A round of applause for your blog post. Really thank you! Much obliged.
http://www.elsedress.org

6 maternity beach dresses maternity beach dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 18:36 | Reagovat

Trying to choose this information of at least two days now. Just about the explanation I was longing for however some sort of much wider point of view on the concern was given.
http://www.isdress.org

7 tag watches replica tag watches replica | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 4:41 | Reagovat

A. Because it saw a lolly pop!
http://www.watchescan.org

8 iwc skeleton replica iwc skeleton replica | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 5:26 | Reagovat

Q. When do you stop at green and go at red?
http://www.begwatches.net

9 Kejm Kejm | Web | 19. května 2013 v 15:41 | Reagovat

to mascarpone vypadá bezvadně :) ostatně jako celý dezert!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama