Čína tak trochu úplně bez masa

4. prosince 2008 v 23:25 | Olu |  Nejen pro vegoše
Proč si dělat čínu bez masa? Protože i bez něj je to dobré. A hlavně je to šupovka!

  • rýže (dlouhozrnná, celozrnná, basmati... aneb proti gustu:-)
  • kousíček másla
  • nadrobno nasekaná cibule
  • sůl
  • mrkev
  • bílá ředkev
  • červená paprika
  • celer - a to vše nakrájené na menší kousky
  • sójová omáčka
  • mletý zázvor
  • olej
Začneme tím, že řádně propláchlou rýži zasmažíme na másle s cibulkou. Zalejeme vodou a to v poměru díl rýže na díl a půl vody. Osolíme a pod pokličkou vaříme doměkka.

Mezitím na oleji osmahneme nakrájenou zeleninu (pozor, papriku přidáváme až zcela nakonec). Zbožňuju jen mírně zkřehlou zeleninu, takže to s tou tepelnou úpravou zrovna nepřeháním :-) Papriku nechávám vyloženě jen prohřát. Zastříkneme sójovou omáčkou a okořeníme. Promícháme s horkou rýží a baštíme...



Pozn. 1: Kromě trochy soli na vaření rýže už žádnou nepřidávám. Sójovka je slaná ažaž.

Pozn. 2: Vřele doporučuju bílou ředkev: Zatímco syrová je pro mě nepříjemně hořká, i po delším tepelném opracování zůstane nádherně křehká a křupavá (v tomto stavu přežila i půlhodinový var v zeleninové polévce!).

Pozn. 3: Kdyby to nějaký zavilý masožrout nerozdýchal, tak masíčko připravíme tak, že nakrájíme kuřecí prsíčka, naložíme do sójové omáčky smíchané s mletým zázvorem, mletým kmínem, trochou solamylu a nasekaným česnekem. Přes noc to necháme odpočívat v ledničce, aby se nám masko natáhlo vůní a chutí koření. Postup přípravy je pak shodný, akorát prve osmahneme maso, pak teprve přidáme zeleninku...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanna Hanna | Web | 4. prosince 2008 v 23:33 | Reagovat

vypadá to dobře :D už mám hlad :D

2 bernardi bernardi | Web | 5. prosince 2008 v 0:12 | Reagovat

to já musím mít maso

3 pan kolíček pan kolíček | E-mail | Web | 6. prosince 2008 v 8:25 | Reagovat

Tak takový rychlovky přímo miluju - ale není to bez masa (jak Vy říkáte) bez masa "jalový až hrůza"? :o)) Ne, bezmasý bývá taky mňamkovní a tohle vypadá fajn. A hlavně díky za tip na tu bílou ředkev, nemám s ní zkušenosti a přemýšlím co s vodnicí z Tigálu - to by mohlo být podobný...

4 olu olu | Web | 7. prosince 2008 v 23:28 | Reagovat

No, popravdě, je to malinko jalovější, ale ne bez chuti.

Možná by se hodilo říct odlehčené :-) Poravdě, já když

vařím jen jen pro sebe, přijde mi zbytečné kupovat

maso, nepotřebuju ho :-)

Bílá ředkev je na tepelnou úpravu výborná! Vodnici

neznám, ale podle obrázků vypadá jako přerostlá ředkvička, tak by to mělo být do číny ideální! Mamka jednou  nadúrodě

dávala obyč ředkvičku a též to nebylo zlé:-)

(Mmch, zbytky čínského zelí jsem minulý týden zužitkovala do

polévky a též to nemělo chybu!)

5 Gabriel Gabriel | E-mail | Web | 2. února 2009 v 13:11 | Reagovat

"Bílá ředkev" tá nezameniteľná vôňa bielej reďkovky. hihi..

6 evening gown dresses evening gown dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 10:28 | Reagovat

Hello my friend, How are you? iam coming again to your blog :p Thanks
http://www.elsedress.org

7 cheap plus size cocktail dress cheap plus size cocktail dress | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 19:23 | Reagovat

I think you went too much in details with this article. i like them short, but its still great.
http://www.isdress.org

8 replica tag watches replica tag watches | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 2:10 | Reagovat

A. You go on a head, I'll just hang around!
http://www.watchescan.org

9 replicas iwc replicas iwc | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 7:37 | Reagovat

Exclusive delirium, in my opinion.
http://www.begwatches.net

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama