Špenátová pizza s ricottou

17. května 2009 v 20:55 | Olinka |  Slané pečení
Přítel se jednoho dne zasnil a počal básnit o báječné špenátové pizze, co si dával v jedné pizzerce v Kostnici. Prý byla z bramborového těsta (heh?) a kromě špenátu tam byla ricotta a bylo to stráááááášně dobré.



No proč ne, tak to zkusíme. Bramborové těsto jsem zavrhla (protože jsem nenašla dostatečně důvěryhodný recept...no nechtěly vařit a loupat brambory:-)). Zbytek byl tak trošku improvizace. Protože těsto jsme pekli nadvakrát, druhou variantu jsme již dovedli k dokonalosti!

Na těsto:
  • asi třetina kostky kvasnic (tj. 14 gramů :-)
  • vlažné vody zhruba deci a půl
  • špetka cukru
  • polohrubá mouka
  • pšeničná celozrnná mouka (pro ty, co si myslí, že tak to bude zdravější)
  • dostatek soli (skoro polévková lžíce)
  • olivový olej (tak dvě lžíce)
Opět jsme u mého (zlo)zvyku, dělat těsto od oka. Prostě si kvasnice rozdrobím do vody se špetkou cukru a trochou mouky a nechám vykvasit. Pak přidávám mouku, dokud mi nevznikne tužší těsto. Koneckonců, každá mouka saje jinak, takže žádné dogmatické množství ani určit nejde, ne? Nakonec se zapracuje olej (taky ve vaší domácnosti platí, že míchání těsta je chlapská povinnost?) a zbytek se odehrává na válu. Půlku těsta ještě prohnětu s polohrubou mouku, až přestane tolik lepit, a válečkem rozválím dotenka. Jasně, že Italové by mě posílali do horoucích pekel, ale účel světí prostředky! Těsto přendáme na plech a pěkně vyrovnáme a zatlačíme do rohů.


Na obložení 2 pizz:
  • kelímek ricotty (250 g)
  • 4 rozmačkané stroužky česneku
  • olivový olej
  • cherry rajčátka
  • čerstvý špenát
  • parmazán
Česnek rozmícháme s olivovým olejem a těsto směsí důkladně potřeme. Poklademe pokrájenými rajčaty, naplácáme ricottu a posypeme trochou parmazánu. Pečeme na 250°C dozlatova (dokřupava).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 20. května 2009 v 8:29 | Reagovat

Vypadá to báječně a jako domácí pokus o pizzu je to bezva! Rajčata, špenát a česnek - to bych si dala :-)))
P.

2 pan Kolíček pan Kolíček | E-mail | Web | 2. června 2009 v 13:40 | Reagovat

to je přesně jeden z důvodů proč tak nerad peču - málokdy mé těsto vypadá tak jak má vypadat podle návodu. Za to rád dělám palačinky - to mi těsto při odpočívání stejně vždycky zhoustne na kaši a já si ho pak doředím na požadovanou řídkost :o)) Ale vaše pizza vypadá dobře a hlavně jednoduše!!!

3 olu olu | Web | 2. června 2009 v 16:06 | Reagovat

Nejhorší piplačka je s válením těsta, protože má tendence se zas smrskávat :-) ale jinak je parádní, protože je tak tenké, že se stihne upéct dřív, než je ze sýra škvarek (opět hovořím z vlastní zkušenosti s "buchtopizzou")

4 Lukiňo Lukiňo | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 20:39 | Reagovat

very good:-)

5 jessica mcclintock bridal dresses jessica mcclintock bridal dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 12:01 | Reagovat

This is a great site. Good fresh interface and very informative blogs. I will be coming back soon, thanks for the great blog.
http://www.elsedress.org/prom-dresses.html

6 vintage dresses new york vintage dresses new york | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 18:47 | Reagovat

I bookmarked your post will read this latter
http://www.isdress.org

7 tag heuer replica tag heuer replica | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 9:15 | Reagovat

A. He has a lot of ketchup time!
http://www.watchescan.org

8 fake watches fake watches | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 5:50 | Reagovat

Very Interesting Post! Thank You For Thi Information!.
http://www.begwatches.net/iwc.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama