Vše nejlepší II. - čokoládově

8. července 2009 v 21:38 | Olinka |  Sladké pečení

Je to už delší dobu, co jsem pekla tento narozeninový dort. A pak jsem ho pekla znovu pro jiného oslavence. Najdete ho v kuchařce Moučníky od Márie Hájkové, vydané v osmdesátých letech, pod názvem Pařížský dort.

Korpus doporučuju dělat klasický kakaovo-piškotový, popř. s nějakým tím mletým oříškem, protože v receptu uvedený moc nenaskočí :-) Zato krém je geniální - při šlehání se ale obrňte trpělivostí.

Při premiéře se mi srazil a nevěděla jsem, co s tím. Babičku napadlo ho znovu rozehřát a zaplaťpánbů už jsem poté strukturu, kdy byl tuhý akorát, odhadla.

Když jsem ho dělala podruhé, frkly jsme ho (s mou druhou babičkou:-) do robotu, což byla fatální chyba. Přes stálé nakukování, jestli "už", se krém opět zdrcl. Když jsem ho šlehala potřetí (vyharabala jsem klasický ruční elektrický šlehač) a babička - zasloužilá cukrářka suše konstatovala, že tato omáčka se teda nenašlehá, stal se zázrak a takřka ze vteřiny na vteřinu krém náderně ztuhl. Heuréka.

Takže moje rada: šlehejte ručně, aby jste měli neustálou kontrolu nad konzistencí. Dlooouuuho se nebude dít nic, ale zůstávete obezřetní. Jakmile metličky začnou nechávat v krému stopy, stopněte a dál pokračujte velmi pomalu :-) a kdyby náhodou - stačí rozehřát na vodní lázni a začít znovu :-)

Čokoládový krém za tu piplačku opravdu stojí, je úžasně plný chuti a zároveň odlehčený oproti přetučným máslovým krémům. Tento dort jsem dělala na poručení kamarádky, která zbožňuje čokoládu a uznala, že dort splnil veškeré představy o čokoládové extázi!

A ještě rada číslo dvě: Krém v ledničce hodně, hodně ztuhne. Chcete-li ho použít na zdobení sáčkem s cukrářskou hvězdičkou, nechte ho dostatečně dlouho v teple. Tím myslím tak dvě hodiny. Nebo ho snad do ledničky nedávejte vůbec a zdobte hned po ušlehání ;-)

A slibovaný recept:
  • 200 ml šlehačky (33% procent tuku minimálně)
  • 30 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády (70% kakaa)
  • vanilkový cukr
  • 50 g másla
Na vodní lázni rozehřejeme rozlámanou čokoládu s máslem, přimícháme cukr a šlehačku a důkladně promícháme. Jak jednoduché!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 formal summer dress formal summer dress | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 13:12 | Reagovat

This is my first time I have visited here. I found a lot of interesting stuff in your blog. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one! keep up the impressive work.
http://www.elsedress.org

2 formal wedding gowns formal wedding gowns | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 16:52 | Reagovat

Thanks for taking the time to talk about this, I feel fervently about this and I take pleasure in learning about this topic. Please, as you gain information, please update this blog with more information. I have found it very useful.
http://www.isdress.org

3 tag copy tag copy | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 3:52 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.watchescan.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama