Boršč

18. ledna 2010 v 19:55 | Olinka |  Polévky


Boršč... ano nebo ne? Říkám mu tak, ale aby se někdo nedurdil, mohla bych ho spíše nazvat "Zeleninovou polévkou s červenou řepou"...

Každopádně, po vánočních obžerstvích se hodí něco odlehčeného, že? A to můj vege výtvor zcela jistě je!

Takže, ujistěte se, že máte nachystané (na obrovský kastról největší z mé sady kastrólů:-))

  • 3 středně velké čerstvé červené řepy
  • čtvrt velkého celeru
  • kořen petržele
  • 3 střední mrkve
  • velkou cibuli
  • sáček kysaného zelí
  • 2 větší brambory
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • červenou papriku
  • sušenou chili papričku nebo mleté chili koření
  • bobkový list
  • mletý i celý kmín
  • zeleninovou bujónovou kostku bez glutamanů
Tak a teď mě bijte! Paprika? Kysané zelí? Maso?!? Vždyť říkám, že je to moje alternativa ;-)

Pro začátek si seženeme vhodného kandidáta na čištění zeleniny. Neseženeme-li, utěšujeme se při hodinovém loupání, že je to vlastně příjemná odtučňovací kúra. Aneb zjistíte, proč se po zeleninových polévkách hubne :-) Ti fyzicky více zdatní to zjistí nejpozději při krájení kořenové zeleniny. Ona je, mrška, docela nepoddajná. Ti fikanější vytáhnou elektrický krouhač, protože jestli TOTO není jeho chvíle, tak pak už nikdy.

Kromě cibule, která půjde najemno, máme vagon na "zhrubakostičky" nakrájené zeleniny. Vytáhneme dostatečně velký kastról, na oleji zasmahneme cibulku, poté přihodíme zbytek zeleniny a opékáme. Zelenina pustí zakrátko vodu, tudíž jí přidáme ještě nějakou, aby zbytečně nevykukovala zpod hladiny, okořeníme, přihodíme žádnou až dvě kostky bujonu (protože podle mě je řepa s celerem tak aromatická, že ani není třeba nějakých umělých dodělávek). A vaříme.

A teď stop! Přidáte-li brambory společně s kořenovou zeleninou, anžto mají rozdílnou konzistenci, v době, kdy již budou uvařené, bude řepa dobrá leda tak na chroupání a naopak. Ale to naopak má příjemnou výhodu - rozvařené brambůrky polévku (pro mě příjemně) zahustí. Volba je na vás (volba zcela bez brambor se též počítá a není k újmě konečného pokrmu).

Ve chvíli, kdy už je změklá i ostatní zelenina (ale řepa bude ještě docela na skus, jako těstoviny:-)) přidáme balíček kysaného zelí i s lákem. Čímž polévku zároveň okyselíme a osolíme. Samozřejmě je třeba ještě trochu dosolit, ale radši opravdu až po přidání zelí.

Už jen mírně prohřejeme (já zelíčko ráda chroupavé) a můžeme podávat. Optimálně se lžící kysané smetany A NEBO, což je chutnější, smetanového jogurtu, který neobsahuje škrob a tak nám v horké polévce neudělá škaredé zdrcliny. Používám oblíbený nejmenovaný produkt z mlékárny ve měste na vlakové trati Česká Třebová - Pardubice :-))

Dobrou chuť!

A ještě si neodpustím jedno malé tematické videjíčko. Bližší informace u Cuketky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Keba Keba | E-mail | Web | 7. dubna 2010 v 13:26 | Reagovat

Nádherná barva! Už se na něj nějakou dobu chystám, těším se až budu čerpat z Vašich tipů ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama