Zapečené houbové palačinky

7. května 2011 v 14:09 | Olinka |  Nejen pro vegoše
A je tu recept na další výživný bezmasý pokrm! Aneb tak to vypadá, když se utrhne ruka s moukou... Nakonec docela lákavě, ne?


Začneme těstem na palačinky, což je jedna z mála sladkých věcí, které dělám od oka. Neobejdeme se bez:
  • vajíčka
  • mléka
  • hladké mouky
  • špetky soli
  • lžíce oleje
Nejdříve rozšleháme vejce se solí a pak přiléváme mléko. Přibližně 1 vajíčko na půllitr mléka, jestli to takhle zpětně odhaduju správně. Stala se mi totiž ta nemilá věc, že při přisypávání mouky mi do mísy spadlo o hodně víc, než bylo původním záměrem, tudíž jsem byla nucena přilít mléko a přišlehnout ještě jedno vejce. Mouky dáme tolik, aby vzniklo tak akorát husté těstíčko - mělo by téct o něco málo pomaleji než olej. Z moc hustého se nepodaří udělat tenké palačinky a z moc řídkého se budou trhat. Na závěr prošleháme s trochou oleje. Těsto necháme aspoň půl hodiny odpočinout - mouka bude mít čas důkladně nasát tekutinu a případné chuchvalce se rozpustí. V mezičase není na škodu ještě párkrát promíchat.
Rozpálíme pánvičku - já používala nepřilnavou teflonovou, ale i přesto jsem vždy pomastila trochou oleje - vypečou se nám díky tomu krásně křupavé okraje. Nalijeme menší žufánek těsta a pečlivě ho rozlejeme do všech světových stran. Těsta raději dáme méně než více, v případě potřeby můžeme vždycky trochu přilít, což je lepší než pojídat tlustiskové placky:-) Ve chvíli, kdy horní povrch palačinky zcela ztuhne, je čas na otočení. Když se o to pokusíte dřív, výrazně se zvyšuje pravděpodobnost stvoření jiného (jistě báječného) dezertu - trhance.
Upozorňuji, že smažení palačinek, jakkoli vypadá jednoduše, je nesmírně únavné. Je třeba neustále stát u plotny a kontrolovat. Jakmile se opovážíte na chvilku vzdálit, může na pánvi vzniknout silně karcinogenní záležitost. Takže trpělivost a hlídat!

Palačinky samozřejmě můžete sníst nasladko i naslano s libovolnou náplní (taková tuniská fíková marmeládka - mňam!), ale já se kvůli vzniklým přebytkům rozhodla část zapéct. A protože sezóna čerstvých dobrůtek začíná jen velmi pomalu, vybrala jsem cenově dostupné suroviny, které daly vzniku lahodné omáčce:
  • pórek
  • celer
  • hrst sušených hub (předem namočených ve vodě)
  • tuk na zasmažení (máslo, olej, sádlo - jak je libo)
  • kelímek (150 g) kysané smetany
  • vajíčko
  • nastrouhaný sýr (Eidam)
  • mletý kmín
  • pepř
  • sůl
Nejdříve zasmahneme kolečka pórku s na malé kostičky nakrájeným celerem. Když se rozvoní, zalijeme je houbama i s vodou, ve které se namáčely. Okořeníme a necháme povařit do změknutí celeru - můžeme podle potřeby dolít vodou. Odstavíme z plotny a vmícháme smetanu. Omáčka by měla být řidší, aby se palačinky měly v čem "topit". Po částečném zchladnutí vmícháme předem rozšlehané vejce, které se nesmí srazit. Na závěr jsem přidala i hrstku sýra.
A můžeme plnit palačinky. Lžící jsem z omáčky nabrala zeleninu s houbami, nandala na palačinku, stočila a šup do pekáčku. V hrnci mi tedy zbylo více tekutiny, kterou jsem na závěr palačinky zalila.

Zasypeme zbytkem sýra a zapečeme tak dlouho, dokud nevytvoří voňavou zlatavou kůrčičku:

Nu, a můžeme podávat! Nechte si chutnat!

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Natally Emm Medisson Natally Emm Medisson | Web | 7. května 2011 v 14:13 | Reagovat

Ahoj :) článek je v celku kvalitní, ale upravila bych to menu a horní obrázek dessu :). Jinak promin za kritiku :) Máš ot moc hezký

2 Týna Týna | Web | 7. května 2011 v 14:14 | Reagovat

vypadá to moc dobře.. :)

3 Olinka Olinka | Web | 7. května 2011 v 14:18 | Reagovat

Jé, já článek sotva dopsala a už 2 komentáře:-O
Natally Emm Medisson: konstruktivní kritika musí být. Já vím, že top obrázek je hodně amatérský, bohužel na úpravu fotek jsem větší amatér než na vaření;-) Díky za komentář!
Týna: kdyby to jen vypadalo dobře, ono to dobré i bylo! :-)

4 Katie* Katie* | Web | 7. května 2011 v 14:20 | Reagovat

máš moc fajnový blog! :)

5 El El | Web | 7. května 2011 v 14:20 | Reagovat

Jak já nemám ráda houby, tyhle palačinky bych si dala :D

6 Lucie Lucie | Web | 7. května 2011 v 14:21 | Reagovat

Vypadá to výtečně,hned bych si dala=)

7 Haf Haf | Web | 11. května 2011 v 21:48 | Reagovat

Vypadá to moc dobře! Škoda, že naši holomci nejedí houby, chuť jim nevadí, ale jejich konzistence. Asi zkusím nějakou bezhříbkovou variantu! Dík za inspiraci. :-D

8 Catalina Catalina | Web | 17. května 2011 v 22:10 | Reagovat

Jen jsem si přečetla zapečené palačinky a už jsem věděla, že na ně budu mít hroznou chuť :) Sice jsem je zatím zapékala vždycky jen s jahodama nasladko, ale naslano jsou určitě stejně tak výborné :) A navíc s houbama, mńam!!

9 Olinka Olinka | Web | 18. května 2011 v 23:28 | Reagovat

Zvláštní, že zrovna houby vyvolávají tolik pozitivních i negativních emocí. Můj bratr je například z každého jídla přepečlivě vybírá (když už je mamka do něčeho přes reptání přidá) a já bych se jich ujedla ve všech podobách. V létě čerstvé hříbečky jen tak na grilu... ;-) Díky za milé komentáře.

10 Petr Petr | Web | 24. května 2011 v 17:37 | Reagovat

Teda palačinky s houbami mě fakt nenapadly. Ale zní a vypadá to dobře, takže jdu do toho ;)
Je pravda, že houby jsou buď milované nebo nenáviděné. Sám znám ze svého okolí dost příkladů. Dokonce jsou i tací, kteří sice houby rádi sbírají, ale vůbec je nejedí ;)

11 simple wedding dresses simple wedding dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 14:13 | Reagovat

Nice and great post, i hope you can post more, thanks.
http://www.elsedress.org

12 royal wedding dresses royal wedding dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 18:02 | Reagovat

The most important things to remember about dating girls
http://www.isdress.org

13 tag heuer replica tag heuer replica | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 7:12 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.watchescan.org

14 iwc swiss replica iwc swiss replica | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 4:12 | Reagovat

A. Because they're all in High School!
http://www.begwatches.net

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama