Tortilla de patatas - se špenátem a nivou

12. června 2011 v 18:36 | Olinka |  Nejen pro vegoše
Loňská dovolená ve Španělsku byla přínosem i z hlediska gastronomického, jak se lze dozvědět tady. Třeba jsme zjistili, že tortilla na Pyrenejském poloostrově vypadá úplně jinak než u nás známější tortilla mexická. Dnes jsme si tuto bramborovo-vaječnou omeletu s mým milým konečně uvařili.



Potřebujeme:
  • asi 3/4 kg nových brambor
  • svazek špenátu
  • cibuli
  • trošku smetany na vaření
  • 6 vajec
  • kelímek zakysané smetany (150 g)
  • půl hrnečku mléka
  • 6 stroužků česneku
  • 150 g nastrouhané nivy
  • 100 g nastrouhaného sýra typu ementál
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • mletý kmín
  • olej
Mladé brambůrky bylo škoda loupat, pouze jsme je důkladně umyli a nakrájeli na kolečka o průměru necelého půlcentimetru. Dali jsme předvařit do osolené a mírně okmínované vody. Brambory by neměly být úplně měkké, po přivedení do varu necháme bublat max. 5 minut a slijeme.

Cibuli jsme nakrájeli na kolečka, zasmahli na pánvičce na oleji, přidali omytý a stonků zbavený špenát. Po jeho zavadnutí jsme zalili kapkou smetany a osolili.

Vajíčka jsme rozšlehali s trochou mléka, osolili, opepřili, přidali kysanku a prolisovaný česnek.

A šlo se vrstvit. Na dno skleněného pekáčku jsme naskládali vrstvu brambor, na ni rozprostřeli veškerý špenát, zalili trochou vaječné směsi a opět zaskládali bramborama. Na ně přišla pro změnu niva, kterou jsme zakryli opět bramborovými plátky. Na závěr jsme celé zalili vajíčky a strčili do středně vyhřáté trouby.

Vajíčka v teple krásně vyskočí. Ve chvíli, kdy jsou zcela zatuhnutá (ono ve středu to jde těžko poznat, ale vzhledem k přídavku mléka a smetany nemusíte mít strach, že budou příliš suchá, pobydou-li v troubě déle) zasypeme ementálským sýrem a necháme ho už jen rozpustit.
Dobrou chuť!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 20. června 2011 v 15:28 | Reagovat

Jé, tak tohle je pro mě novinka. Měla jsem za to, že tortilla v Mexiku je stejná jako ve Španělsku :D Trochu (dobře, hodně vzdáleně) mi to připomíná naše francouzské brambory, i když tvoje tortilla vypadá stokrát lákavěji (už kvůli tomu sýru)!

2 Olinka Olinka | Web | 20. června 2011 v 17:04 | Reagovat

Catalina: Jojo, sýr - s ním je vše lepší:-) správně by se tahle tortilla měla dělat na pánvi (buď v troubě, nebo na plotně a obrátit), ale kvůli malé pánvi jsem radši použila pekáček a myslím, že je to i praktičtější, byť ne zcela autentické:-)

3 vintage bridal gowns vintage bridal gowns | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 13:11 | Reagovat

Any tips on making a training schedule
http://www.elsedress.org/cocktail-dresses.html

4 cheap cocktail prom dresses cheap cocktail prom dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 10:27 | Reagovat

Thank you for another great blog. Where else could one get that kind of info written in such a perfect way? I have a project that I am presently working on, and I have been on the look out for such info.
http://www.isdress.org

5 tag heuer copies tag heuer copies | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 3:47 | Reagovat
6 best iwc replica best iwc replica | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 3:23 | Reagovat

Clearly your open minded and receptive to other ideas. Many people in the online community are a little more totalitarian. im gonna bookmark ur site ;D Of courseC and I probably shouldnt even have to say thisC people are free to run their own websites as they see fit. But I get the highest value from blogs where either the authors writing is so outstanding that the lack of comments isnt material a combination of good writing and good comments.
http://www.begwatches.net

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama