Králík podle Olinky

24. března 2012 v 20:58 | Olinka |  Maso - to je ten nejdokonalejší pocit!
Přiznám se, že jsem dost dlouho králičímu masu vyhýbala. Nicméně jsem našla odvahu se k této v mládí zavrhované surovině vrátit a přijít jí na chuť. Zkusíte to také?

Trocha kecánkování na úvod:
Byť obojí moji prarodiče nebydlí přímo na vesnici, jsou to velcí hospodáři:-) Jeden děda je zasloužilý vinař, jehož znalosti z oboru jsou ohromující, navíc podpořeny léty praxe, druhý děda kutil všeuměl, bez kterého by naše rodina byla zcela ztracená. Obě babičky pak výborně vaří i pečou, každá má své speciality, na které nás utáhnou jak na vařené nudli.
Za mých dětských let bylo běžné, že se u nás chovali králíci i slepice, ovoce a zelenina (snad kromě pomerančů a banánů) byla též domácí. Dnes už tento trend pomíjí, jedni z prarodičů se však chovu králíků stále nevzdali.
Protože jsem z mládí měla králičí maso dost znechucené - hlavně proto, že jsme ho jedli skoro pořád (jak v mé oblíbené scéně ze Slunce, seno, jahody - "Furt králíka! Každej den máme králíka!"), babička významně nadzvedla obočí, když jsem jí řekla, že ho mají doma plný mražák a křečkují si ho pro sebe a ani se nepodělí (my jsme taková veselá rodina). Hned jsem ho vyfasovala a potom přemýšlela, co s ním. Nakonec skončil na hořčici - moc jsme se pochutnali a navíc jsem zjistila, že si králík dobře rozumí i s bílým vínem (samozřejmě jedině dědečkovým!).
Dnes jsem se však rozhodla ho malinko jinak, vzala jsem, co bylo doma - kromě slaniny, tu jsem koupila speciálně. Proto jsem svůj recept nazvala poněkud familiárně Králík podle Olinky (nic originálnějšího mě opravdu nenapadá:-).

Tedy k samotnému receptu - co budeme potřebovat:
  • naporcovaného králíka
  • pár plátků anglické slaniny, nakrájené na kousky
  • lžíci sádla
  • 2 cibule, nakrájené na měsíčky
  • 3 velké stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • hrstička sušených hub, předem namočených - nebo na poslední chvíli zalitých horkou vodou
  • deci až dvě bílého vína
  • sušený rozmarýn
  • sůl
Ve skleněném pekáči jsem na sporáku osmahla slaninu na sádle a přidala opéct kusy králíka, osušené papírovou utěrkou a dobře osolené.
Přidala jsem česnek a cibuli, nechala trochu zasmahnout, podlila vínem, přidala houby i s namáčecí vodou a nakonec zasypala trochou babičkou sušeného rozmarýnu.
Pekáč jsem přiklopila, frkla do trouby a nechala pomalu péct.
Asi po hodině jsem sundala skleněné víko pekáče a nechala péct bez něj - šťáva se vyredukovala a maso na povrchu hezky zhnědlo.

Mezitím jsem si připravila přílohu a tou byla rýže. Protože uvařit rýži, aby vypadala k světu, není zas tak snadné, jak by se mohlo zdát, trochu to rozepíšu.

Bezvadná dušená rýže
Základní poměr je díl rýže : díl a půl vody. Hrnek rýže (kupuju tu nejlevnější, úplně obyčejnou) jsem nasypala do hrnce, zalila pořádně vodou, promíchala prsty a pak slila škrobem zcela zbělanou, neprůhlednou vodu. Propláchnutí opakuji nejméně 5x, dokud voda není jen úplně malinko zabarvená.
Slitou rýži v hrnci jsem zalila hrnkem a půl vody, zasypala velkou špetkou soli, přiklopila pokličkou a postavila na hořák. Vařím přibližně čtvrt hodiny, ke konci ochutnávám, ale poklici moc neodklápím, aby se mi zbytečně neunikala pára. Dnes už jsem měla vodu vyvařenou, ale zrnka rýže byla uvnitř ještě trochu tvrdá - vypnula jsem hořák a rýži nechala pod poklicí v klidu dojít.

Pak už nezbylo jen podávat a protože je podle mě králík spojen s babičkami a českou tradicí, vypůjčila jsem si od našeho pana domácího starožitné nádobí - obrovský příbor a festovní, těžký porcelánový talíř. Co myslíte, povedlo se?



Moje exhibování v kuchyni samozřejmě vždy zaujme i našeho kocourka Zikmundka, který mě musí celou dobu pozorně kontrolovat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 farfalla farfalla | 8. dubna 2012 v 23:15 | Reagovat

Jujuj, kdepak moji prarodiče, králíci už jsou na ně bohužel moc a nám jich bylo vždycky líto a nechtěli jsme je jíst. Ale teď na Velikonoc jsme dostali 50 vajec a to je dneska jmění:)
Poměr díl rýže/dva vody vítězí i v naší rodině a u babičky z jiných talířů než tady vyobrazených jíst nechci! :-)

2 farfalla farfalla | Web | 8. dubna 2012 v 23:17 | Reagovat

[1]: Vlastně, kdyby všichni prarodičové nebyli na Slovensku, skoro si myslím, že to jsou moji - děda je taky vinař:)

3 Olinka Olinka | Web | 9. dubna 2012 v 21:48 | Reagovat

[1]:
[2]: My máme na malé králíčky zakázáno mluvit, zvláště pak chválit jejich vizuální vlastnosti. Děda totiž pamatuje, že někdo takhle jednou řekl: "Ti jsou krásní!" a všici pak pochcípali. Jako ti králíci:-)
Vajíčka taky dostávám od obou babiček, paráda. Ta, co už nemá králíky, má tak mimořádně plodné slepice, že za poslední předvelikonoční týden spočítala, že jich spotřebovala a rozdala kopu (jako 60 ks). Mají tuším 8 slepic a průměrně 7 vajec denně nebo tak nějak.
A ti vesničtí, potažmo maloměštští prarodičové jsou asi všichni stejní. Aspoň se nenudí (a my netrpíme hlady a žízní!:-)).

4 farfalla farfalla | Web | 25. dubna 2012 v 20:43 | Reagovat

[3]:Tak to jsou fakt superslepice. Králičí příhoda krásně lehce morbidní:) a samozřejmě, díl rýže, díl a půl vody, nevím, co píšu..

5 sleeveless summer dresses sleeveless summer dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 13:35 | Reagovat

The crux of your writing while appearing reasonable initially, did not work perfectly with me after some time. Someplace within the paragraphs you actually managed to make me a believer but just for a while. I however have a problem with your leaps in assumptions and one might do well to help fill in those breaks. If you can accomplish that, I would surely be fascinated.
http://www.elsedress.org

6 convertible bridesmaid dress convertible bridesmaid dress | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 12:29 | Reagovat

I love seeing girls made to take so much pleasure that it causes pain.
http://www.isdress.org

7 swiss replica tag swiss replica tag | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 5:06 | Reagovat

Hello, just wanted you to know I have added your site to my Google bookmarks because of your great blog layout. But in earnest, I think your site has one of the simplest theme Ive came across. It really helps make reading your blog a lot easier.
http://www.watchescan.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama